четвер, 4 квітня 2024 р.

Чому редиску корисно їсти навесні

   🍀 Редис — найбільш весняний овоч. Це один із перших коренеплодів, що дозрівають навесні: його врожай збирають уже наприкінці квітня. Яку користь може принести редиска стомленому від зими організму.
   🍀 Редиска багата на вітаміни — С, В1, В2, В5, В6, В9, РР — і мікроелементи — калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, а також на природну клітковину та фітонциди, а її бадилля, також їстівне, схоже на смак на салатне листя мангольда, — на вітаміни C, K, A, В. 
   🍀 Через вміст вітаміну C і антоціанів редиска має антиоксидантні властивості, захищає серцеву тканину від ушкоджень і знижує ризик захворювань, позитивно впливає на стан стінок судин, зазначили фахівці. 
  🍀Калій у складі редиски допомагає контролювати рівень тиску, знижує ризик розвитку гіпертонії та інших серцево-судинних хвороб. Є дослідження, що редис також знижує рівень холестерину в крові. 
   🍀 Цей коренеплід має протинабрякову, жовчогінну та сечогінну дію, а за рахунок дієтичних волокон підтримує процес травлення і здорову кишкову мікрофлору. Фітонциди (природні антибіотики) у складі редиски допомагають впоратися із застудами, вбивають бактерії в ротовій порожнині, профілактуючи карієс. 
   🍀  А для активізації імунітету рекомендується вживати дві-три редиски в обід, тоді лікувальний ефект збережеться протягом дня. 
  🍀 Овоч рекомендований у разі ожиріння, подагри, цукрового діабету, а також для тих, хто скидає вагу. Річ у його складі: вода (близько 95%), вуглеводи (здебільшого дієтичні волокна), невелика кількість білка і жодного жиру, а також у низькій калорійності (20 ккал). 
   🍀Але експерти радять не переборщувати з редискою: за надлишку цього продукту деякі люди можуть відчувати дискомфорт через підвищену кислотність у шлунку або підвищене утворення газів. А в людей із виразковою хворобою шлунка або гастритом редиска може викликати подразнення і посилення симптомів.


Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар