Мікрозелень (вона ж мікрогрін) — це молоденькі проростки різних культур. Їх вік з моменту прокльовування становить від 5 днів до двох тижнів, а висота паростка — до 10 см.
Фішка мікрогріна в тому, що саме в 5-15
діб від появи сходів він максимально набирає сили для подальшого розвитку
рослини. Тому проростки містять корисні речовини у найвищих концентраціях. У
складі зелені хлорофіл, мікроелементи, вітаміни, а також органічні кислоти,
ефірні олії, каротиноїди.
Ці речовини корисні для людського
організму, особливо в холодний період, коли молоді овочі ще не виросли, а ті,
що є на магазинних полицях, щедро напхані нітратами.
Як виростити
мікрозелень вдома
Щоб отримати врожай мікрогріна, не
потрібні спеціальні дорогі пристрої. Пророщувати зелень можна:
у ґрунті та гідрогелі;
на килимках із лляного та кокосового
волокна;
у банці, ваті, на папері, тканині чи
марлі;
у спеціальному пророщувачі.
Перед тим як пророщувати мікрозелень,
варто придбати насіння рослин та контейнер,
де відбуватиметься чарівний процес. Також знадобляться наповнювач (ґрунт, вата,
гідрогель тощо) і вода.
Тонкощі вирощування мікрозелені у різних
видах наповнювача розглянемо далі. Спочатку розберемося, які культури придатні
для вживання у вигляді мікрогріна.
Як правильно
вирощувати мікрозелень
Для отримання їстівних паростків підходить
насіння овочевих культур і злаків, які ми вживаємо в їжу. Їх ділять на 5
сімейств:
Мареві: буряк, шпинат, амарант
Цим культурам для пророщування необхідна земля. Оптимально провести посів у
ґрунт. Якщо такої можливості немає, можна замінити його субстратом і присипати
посіяне насіння тонким шаром землі.
Хрестоцвіті: рукола, салат, редька, редис, капуста червонокачанна і
броколі, гірчиця
Це насіння має тонку оболонку і швидко проростає. Мікрозелень з нього без
проблем виросте на звичайній серветці, якщо підтримувати її вологою.
Бобові: горох, квасоля, нут, сочевиця
Через щільну оболонку насіння цих рослин при спробі пророщування часто скисає,
на ньому з'являється цвіль. Оптимально вирощувати таку зелень у воді, регулярно
замінюючи її свіжою.
Цибульні: цибуля, порей
Насіння сіють густо, на відстані 1 мм одне від одного. Для пророщування
використовують місткість глибиною до 2 см.
Зернові: пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, рис
Це тверде насіння для отримання хороших сходів потрібно замочити перед
висаджуванням на 6-12 годин. Така хитрість зробить проростання швидшим.
Для хорошої схожості та швидкого
дозрівання паростків важливо підтримувати в ємності для пророщування постійну
вологість.
Джерела:
1.https://www.moyo.ua/ua/news/kak_vyrashchivat_mikrozelen_8_sposobov_kotorye_rabotayut.html
Немає коментарів:
Дописати коментар