ЩО ЦЕ ЗА ДЕНЬ?
Їжа — основа життя всіх живих організмів. Хоч ставитися до свого раціону з наукової точки зору люди почали порівняно недавно, всі ми знаємо, що їжа прямо впливає на функціонування наших органів та систем, і цей вплив не завжди позитивний. Проте знання ще не означають застосування їх на практиці, і відмовитися від шкідливих, але смачних продуктів чи надто калорійних страв іноді буває важко. Для того, щоб люди якомога більше дізналися про переваги здорового харчування, змінили на краще свої харчові звички та зміцнили здоров’я, існує спеціальне свято — День здорового харчування, який відзначають щорічно у рамках Тижня здорового харчування (Healthy Eating Week), який традиційно починається у другий понеділок червня. Тиждень здорового харчування у 2024 році триватиме з 10-14 червня.
ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ?
Ми схильні вважати здорове харчування сучасним досягненням, але насправді люди усвідомили зв’язок між їжею та здоров’ям дуже давно. Древні греки вважали, що гарне самопочуття залежить від правильного балансу між чотирма рідинами в організмі і що зміни в дієті можуть відновити цей баланс, якщо він раптом порушився. Чимало античних філософів присвячували впливу харчування на здоров’я цілі трактати, а відомий вислів Гіппократа про те, що для людини їжа має бути ліками, а ліки — їжею, не втратив популярності досі.
Певні продукти люди здавна використовували з метою впливу на здоров’я. Приміром, єгипетські фараони включали до раціону рабів на будівництві пірамід часник, який мав додавати сили й витривалості, а давньогрецькі спортсмени – олімпійці з тією самою метою перед змаганнями харчувалися майже виключно м’ясом.
Подія День здорового харчування та Тиждень здорового харчування заснована Британським фондом харчування. Тиждень здорового харчування – одна освітніх програм, яка щороку в червні, починаючи з 2013 року закликає привернути увагу до важливості здорового та раціонального харчування.1 В першу чергу, ця подія передбачає залучення закладів освіти, вчителів та школярів до популяризації здорового харчування.
ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?
Раціон людей з часом змінюється під впливом багатьох соціальних та економічних причин. Це передусім купівельна спроможність населення та ціни на продукти, а також індивідуальні вподобання, культурні традиції, навіть кліматичні та географічні фактори.
Відповідно, сприяти створенню умов для здорового харчування свого населення мають перш за все уряди держав. Для України це надзвичайно важливо, адже не таємниця, що деякі соціальні верстви українців, наприклад, пенсіонери, не в змозі забезпечити собі правильне й корисне щоденне меню. Результатом є велика кількість захворювань та зниження тривалості життя.
День здорового харчування підвищує обізнаність громадян про базові принципи та новітні розробки в області нутріціології й дієтології, а також змушує їх зайнятися аналізом власного харчування. Часто люди вважають, що ці знання є потрібними здебільшого для людей з надлишковою вагою, але насправді для того, щоб бути здоровими, правильно харчуватися необхідно всім, і особливо важливо привчати до здорових звичок дітей.
Джерело
Немає коментарів:
Дописати коментар