ЩО ЦЕ ЗА ПОДІЯ?
Їжа — основний фактор здоров’я людини. Продукти харчування забезпечують нас енергією, необхідними вітамінами, а інколи навіть можуть стати ліками. Проте все це можливо лише за однієї умови — їжа передусім має бути безпечною, тобто не повинна містити шкідливих бактерій, пестицидів чи інших сторонніх домішок. При цьому ООН інформує про сотні мільйонів випадків хвороб харчового походження на рік та кілька мільйонів смертей, пов’язаних з ними. Для того, щоб максимально донести інформацію та відповідальність щодо безпеки їжі до урядів, виробників та самих споживачів, ООН встановила Всесвітній день безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day) , який щорічно відзначається 7 червня.
ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗПЕКИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ?
Ще в найдавніших цивілізаціях люди добре усвідомлювали, що від поганої їжі можна захворіти. Особливу небезпеку становили зіпсовані продукти, адже холодильників тоді не було. Приміром, в 500 році до нашої ери китайський філософ та духовний лідер Конфуцій застерігав співгромадян від вживання прокислого рису. В Давньому Єгипті для того, щоб зберігати зерно, навчилися будувати спеціальні сховища — сухі та відносно прохолодні, завдяки чому збіжжя не псувалося і зберігало свої властивості кілька років. Таким чином єгиптяни ще й страхували себе від голоду на випадок майбутнього неврожаю.
В Греції та Римській імперії багато уваги приділялося якості овочів, фруктів та інших продуктів харчування, зокрема, вина. Заможні римляни мали звичку споживати тільки свіжі страви з найкращих продуктів, які готували для них домашні раби-кухарі. Також в античних цивілізаціях вже була поширена практика соління, хоч навряд чи тоді розуміли принцип дії солі, яка виводить з продукту більшу частину вологи й тим самим знищує поживне середовище для багатьох мікроорганізмів. Сушені та в’ялені продукти теж були популярними — теплий клімат сприяв застосуванню цих технологій.
Натомість мешканцям регіонів з більш холодним кліматом спостереження за природою дозволили зрозуміти, що продукти краще зберігаються в холоді. Мисливці й рибалки призвичаїлися залишали м’ясо чи рибу в холодній проточній воді, а взимку тримали їх на морозі, таким чином подовжуючи в рази строк зберігання харчів.
ЧОМУ ВАЖЛИВА ЦЯ ПОДІЯ?
Проблема безпечної їжі в сучасному світі актуальна для всіх країн, особливо для незаможних. Українці останнім часом особливо відчувають труднощі в цій сфері, адже в нашій країні ліквідовано санітарно-епідеміологічну службу, прямим обов’язком якої було проведення відповідних експертиз харчових продуктів.
При цьому складна екологічна ситуація в країні зі станом ґрунтів, води й повітря, надлишковим використанням хімікатів у сільському господарстві та недобросовісністю багатьох виробників не сприяє якості та безпеці їжі, яку ми споживаємо. До того ж слід враховувати не тільки ступінь будь-якого забруднення продуктів, але й їхню біологічну цінність, тобто адекватний вміст поживних та корисних речовин. Додається ще й проблема з фальсифікацією багатьох харчових виробів, зокрема, молочних та м’ясних.
Тому Всесвітній день безпеки харчових продуктів — важливий привід для владних органів усвідомити небезпечність такої ситуації та розпочати дії щодо її виправлення. Також ця подія важлива для кожного пересічного громадянина, бо надає можливість отримати більше фахової інформації, а отже й максимально убезпечити себе від продуктів харчування неналежної якості.
Немає коментарів:
Дописати коментар