Це правда! Звичного для нас помаранчевого кольору вона набула в результаті селекції. А її “попередник” – дика морква – мала саме фіолетове забарвлення.
До 17 століття майже вся культивована морква була фіолетовою. Добре відому помаранчеву моркву виростили голландські садівники наприкінці 16 століття. Вони використовували мутуючі різновиди фіолетової моркви та крок за кроком розробили помаранчеву, яку ми полюбляємо їсти зараз. До цього моменту майже вся морква мала фіолетовий колір, інколи траплялися жовті чи білі коренеплоди. Але вони виростали рідко та їм не вистачало фіолетового пігменту антоціану.
Поява помаранчевої моркви, швидше за все, була результатом мутації жовтої, білої та дикої моркви, яка відрізняється від культивованої. Дикі предки моркви походять з території сучасного Ірану та Афганістану, саме на цих територіях можна знайти багато дикої моркви.
Немає коментарів:
Дописати коментар