Іван Франко, як згадували його друзі та близькі, в їжі був невибагливий. Снідав він зазвичай кавою з булкою, а на обід їв квашені овочі і суп з квасом, кропивою і грибами. Гриби взагалі були головним продуктом в будинку Франка. Іван Якович збирав їх сам, а вдома їх варили, смажили і сушили на зиму. «Підсмажені гриби з молодою картоплею були улюбленою стравою тата», – розповідала дочка письменника Анна.
Не меншу слабкість Франко відчував до фруктів. Нарешті, будучи новатором в літературі і радикалом в політиці, Іван Якович і в кулінарії поводився революційно: в його будинку гостей пригощали не звичною кавою, а чаєм, а іноді і зовсім небаченою в ті часи стравою – підсмаженими кружечками баклажанів. Такі екзотичні для тогочасної Галичини ласощі готувала дружина письменника, уродженка Харківщини Ольга Хоружинська.
Немає коментарів:
Дописати коментар