ЩО ТАКЕ ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ?
Роль корисної їжі в життєдіяльності людини – безцінна. Від неї залежить загальне самопочуття і здоров’я організму в цілому. З чого ж краще почати правильне харчування? З усвідомлення того, що вас не влаштовує. Це можуть бути: проблеми з волоссям, станом шкіри або бажання набрати м’язову масу та ін.
А далі необхідно діяти:
- Прибрати з раціону харчове сміття.
- Контролювати кількість цукру (не більше 30 г в день).
- Виключити вживання алкогольних напоїв.
- Налагодити питний режим.
- Налагодити режим харчування, ввести правильні перекушування.
- Регулярно займатися спортом.
- споживати лише ту кількість калорій, яка є необхідною для задоволення потреб організму і відповідає віку, статі, способу життя;
- вживати достатню кількість харчових продуктів різного виду: овочів, бобових, фруктів, злаків, насіння, горіхів, яєць, м’яса, риби та молочних продуктів;
- уникати страв з великим вмістом жиру, солі та цукру;
- дотримуватись правильного режиму дня та вживати їжу у спеціально відведених для цього місцях;
- пити достатньо рідини з низькою калорійністю та обмежити споживання алкоголю;
- пам’ятати про харчову безпеку: мити руки перед їжею, дотримуватись чистоти, перевіряти якість та термін придатності продуктів.

Яких продуктів потрібно буде їсти менше при ПХ, а яких більше?
На ПХ треба привчити свій організм харчуватися правильно. Тому необхідно ввести у свій раціон корисні харчові продукти:
- рибу і морепродукти;
- яйця;
- нежирне м’ясо;
- ягоди та фрукти;
- бобові культури;
- цілозернові продукти;
- овочі;
- кисломолочні продукти;
- рослинна олія холодного віджимання.
- цукор;
- білі хлібобулочні вироби й випічка;
- ковбаса, м’ясні напівфабрикати;
- солодкі газовані напої;
- алкогольні та слабоалкогольні напої;
- ненатуральні соуси.
ЯК ПЕРЕЙТИ НА ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ?
Щоб почати харчуватись правильно, важливо усвідомити, що нездорова їжа справді руйнує здоров’я та загрожує життю. Спершу слід відмовитись від покупки готових продуктів на користь свіжих овочів, м’яса та риби. Перероблені товари зазвичай містять шкідливі домішки, велику кількість солі та цукру. Під час приготування страв варто надати перевагу запіканню та варінню, а не смаженню, або ж використовувати мінімум олії. Жирне та червоне м’ясо варто замінювати більш пісними варіантами, наприклад, курятиною, рибою чи бобовими.
Найголовніше ввести у раціон більше овочів. Вони можуть стати не лише салатом, але й гарніром чи основною стравою. Фруктами, горіхами та сухофруктами варто замінити традиційне печиво і солодощі. Купуючи готові продукти, перевіряйте їхній склад. Якщо цукор стоїть на початку переліку або в списку наявний гідрогенізований жир, краще відмовитись від товару.
Перехід на здорове харчування буде легшим та приємнішим, якщо ініціативу підтримає вся сім’я. Тоді у домі не з’явиться шкідливих продуктів, а збалансований раціон стане звичним і традиційним.
Немає коментарів:
Дописати коментар